Rahaniss Fotopages

By: Raha niss

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 27-Dec-2007 07:15 Email | Share | Bookmark
Tiramisu

 
 
Sponge cake
Dah siap
lepas potong
lepas potong jugak
Jom makan Tiramisu, dari minggu lepas lagi teringin nak makan.....tapi nak makan yang buat sendiri .......kek dah buat sehari sebelum tu (guna sponge mix jer), jadi lepas tu cuma pukul cream cheese untuk dilapis dengan kek tersebut, senang banget kan.
Sebelum buat tu study dulu ..nak cari resepi yang betul²....jumpa jugak kat myresepi dan memang simple pun. Lain kali kalau buat nak doublekan adunan cream cheese tu, baru syok makan.

Terima kasih banyak² kat umi_e untuk resepi Tiramisu simple nih.....





copy n paste kat sini ya....

Quote:

Tiramisu Simple
Sumber: umi_e (myresepi.com)

Bahan-bahan ( 8 orang atau lebih )
1 biji sponge kek atau apa2 kek
250ml whipping cream
200ml cream cheese - haniss guna jer sebuku tu 250gm
1/2 cawan gula halus
1 cawan air panas (nak bancuh nescafe)
1 sudu makan serbuk nescafe
serbuk koko untuk hiasan

Cara-caranya
1. Bancuhkan nescafe dengan satu cawan air panas tadi
2. Satukan gula, cheese dan cream
3. Pukul adunan tadi sampai kembang dan gebu
4. Potong kek pada 3 bahagian
5. Susun 1 bahagian dalam bekas
6. Tuangkan 1/3 bahagian bancuhan nescafe ke atas kek
7. Sapu 1/3 bahagian adunan cream+cheese tadi atas kek
8. Susun lagi bahagian yang selebihnya
9. Ulang sampai habis kemudian tutup dengan cling film dan simpan dalam fridge sebentar...
10.Hiaskan dengan serbuk koko bila masa nak menghidangkannya...


Quote:

bonda ~ nak jugak ka.....jom tukar² pinggan
Nur ~ menyelera la tapi tak leh la selalu sebab ada cheese tu....
madiha ~ peminat tiramisu jugak ka ni....
jeff ~ tiramisu.....antara yang paling senang disediakan.....
masriyah ~ apa lagi....rajin² kan la diri masriyah yang memang rajin pun ......
fliffy ~ ......rajin pun ada angin gak ni.......selalu tu M jer
fizah ~ erkkk...versi ni paling simple, mesti jadik punya la...apa kata cuba lagi.....
maklang ~ nanti boleh juga coklat sponge kek pula untuk tiramisu........macam sedap dan menarik jer ni ....


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net