Rahaniss Fotopages

By: Raha niss

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 21-Jan-2008 03:08 Email | Share | Bookmark
Sup Tulang & Keria

 
Keria
Sup Tulang


Tulang semasa Hari Qurban baru berusik semalam, buat sup jer pastu dimakan dengan sambal kicap. Sayuran pula buat yang paling ringkas...Urap tomato (tak payah sesusah nak tumis bagai...potong² dan gaul ) angin M datang melanda.......






Minum petang semalam buat Keria.....ikut resepi dari sifu mamafami, hmm memang sedap dan terasa keenakan keledeknya, kalau yang beli tu berasa tepung jer yang banyak. Part nak sira tu jer tak berapa lulus lagi.

copy n paste resepi kat sini........

Quote:

KUIH KERIA

Ingredients :

500 g sweet potatoes (keledek) ~ boiled and mashed
6 - 8 tablespoons flour
a pinch of salt
3 cups oil for frying

Coating

1 cup white sugar
1/2 cup water

Method :

1. Mix the mashed sweet potatoes with flour and salt to form a soft dough.
2. Shape it like a ring (like donuts).
3. Fry till golden brown. Take out and put on the kitchen towel.
4. To coat, mix water and sugar. Put in a pan on medium heat and let it reach a sticky consistency.
5. Add in the fried rings and stir to coat evenly.


Quote:

rani ~ salam rani........sekali sekali boleh la pekena sup tulang ni
maklang ~ den memang suka hirup² ni...daging tu tak berapa nak makan sangat,
nanti kalau buat keria lagi boleh lah ikut petua maklang masa nak sira tu, mungkin kita celup air gula tu kejap sangat kut........
Nur ~ tulang lembu tu .....Hanis kalau makan selalu letak nasi skit dala lam mangkuk pastu taruk kuah banyak² masa tengah panas dengan sambal kicap...best hirup kuah sup ni + pedas²
Leelin ~ sampai menitik air liur ka.......dugaannnnnnnnnn
tariq ~ sib baik ada sup daging...tak la kempunan no....
ida ~ terliur ka....hari minggu ni p beli tulang balik wat sup......
mamasya ~ tu laaa lama terperap lam peti ais....minggu² sebelum tu habiskan dagingnya dulu, last sekali baru perabihkan tulang ni.....Keria tu first taim kita cuba buat, penangan bila tengok sis daalia punya keria 2-3 minggu lepas
jeff ~ gandingan sup ngan telor dadar....ok gak tu, ditambah pula dengan sambal kicap.....
ida Natrah ~ salam ida......dah ada stok ubi nanti leh la wat


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net