Rahaniss Fotopages

By: Raha niss

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 21-Feb-2008 04:48 Email | Share | Bookmark
Bingka Pandan

Dah potong
Baru masak
dah potong juga
Tak rugi mencuba Bingka Pandan ni, memang sedap dan lemak berkrim gitu. Masa tengah bakar tu semerbak jer dengan aroma Pandan...kalau selalu makan mau berkepam² badan naik ni.... .



copy n paste resepi kat sini, ada ekjas sikit kat bahagian santan tu...

Quote:

Bingka Pandan
Sumber: Myresipi

Bahan-bahan ( 1 loyang )

250 gm gula - (memang manis ni, kalau tak suka manis boleh kurang kan
4 biji telor
215 gm tepung gandum
50 gm tepung custard
140 gm mentega [dicairkan]
60 gm serbuk santan - tak guna pun
1/2 tin susu pekat
850ml air - dengan 1 biji kelapa saya jadikan santan, jadi santan serbuk langsung tak guna pun
80ml jus pandan
50 gm bijan
sedikit pewarna hijau

Cara-cara
1.Campur semua bahan diatas kecuali bijan..adun sehingga adunan tidak berketul2[klau nk senang msuk dlm blend jer]
2. Tuang kedlm loyang yg telah dilengser dgn minyak..
3. Bakar selama 1 jam pd suhu 180
4. Bila dah setengah jam taburkan bijan di atas kuih dan teruskan proses membakar..


Nota: Haniss tambahkan lagi 25 minit masa membakar, sebab nak dapat permukaan dan tepi yang garing, sukat makan kat part yang garing² tu

Quote:

ratna ~ meh jemput makan bingka
ida ~ sedap tu memang sedap..tapi next taim kalau buat nak kena kurangkan gula la...manis sangat tu...
leelin ~ adik beradik kuih bakar kut ...tapi kalau kuih bakar lagi banyak telur kut.
cekdesam ~ tu la sekali pandang macam sama...tapi bahan² nya lain skit.
maklang ~ masa bakar tu part yang akhir tu kita kuatkan skit temp.....kalau tak garing tak best arrrr...
misliha ~ betoi tu kak mis....lagi garing lagi best, mesti nak gigit part tu dulu kan
masriyah ~ lagi garing lagi sedapkan.....tapi jangan hangus dah ler...
tariq ~ ramai yer suka yang makan kuih bingka yang garing no......irah pekabar, dah sihat ka.
Nur ~ kita pun suka bingka ni.......tak kira lah apa jenis bingka pun...
Soulha ~ bakar lama skit garing ler nanti....
kak rus ~ cuba lah kak rus, tak rugi aih....memang lemak berkrim ni
mamasya ~ apalagi mama, jom kayuh ...buat bingka pulak
kapaslinen ~ dari penyelidikan den ni, kurangkanlah dalam 20- 30gm, nak buat gak kerrr






View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net