Rahaniss Fotopages

By: Raha niss

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Tuesday, 10-Jun-2008 15:09 Email | Share | Bookmark
Blueberry Cotton Cheesecake

 
 
 
Tak habis2 lagi dengan cheese, kali ni buat eksperimen Blueberry Cotton Chesecake pulak dan hasilnya kek ni betul2 gebus dan bila gigit tu terasa macam gigit span yang cukup lembut (jangan la bayangkan span basuh pinggan tu) tetapi kek ni kurang laju skit anak2 makan berbanding dengan Japanese Souffle Cheesecake, tapi apa2 pun mak nya ok dan laju jer makan







Quote:

BLUEBERRY COTTON CHEESECAKE
Sumber: Fp Yusnina@babybatriesya

Bahan2
A
250gm cream cheese
50gm butter
100ml susu segar

Semua bahan ini disatukan dimasak secara double boiler - sejukkan

B
60gm superfine flour
20gm tepung jagung
6 telur kuning
1/4 sudu kecil garam
1/4 sudu pewarna grape - tak letak pun
1 sudu kecil esen blueberry

Bahan bahan ini dimasukkan kedalam adunan A yang telah disejukkan tadi - kacau hingga sebati.

C
6 putih telur
1/4 sudu teh cream of tartar - haniss gantikan dengan 1sudu jus limau kasturi.
140gm gula pasir

Putih telur diputar hingga berbuih, Masukkan cream of tartar, putar lagi dan masukkan gula - putar hingga kembang dan bentuk `soft peak'. Campurkan secara kaup balik kedalam adunan tepung tadi.
Bakar menggunakan acuan bulat 8" yanng telah digris dan dialas dengan kertas minyak- bakar secara bain marie. Bakar selama 1 1/2jam pada suhu 160'C.


Nota Haniss:
- guna loyang 4 segi 8"
- bakar selama 1 jam dengan suhu 180'C



View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net