Rahaniss Fotopages

By: Raha niss

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 20-Oct-2008 05:27 Email | Share | Bookmark
Taraaaaaaaaa...Swiss roll dah siap

 
 
 
 
 
 
 




Taraaaaaa...projek swiss roll dah menjadi.........tapi tak lah 100% cun cam sifu2 kat sini yang buat, tersopek skit kulit dia.....tak tau lah berapa markah dapat kalu cenggini rupanya swiss roll.....Alkisahnya semalam ada saudara mara nak datang beraya pada sebelah petangnya, boleh lah jalankan projek swiss roll ni. .
Dlm kepala otak senang jer....goreng mee, buat swiss roll pastu beli beberapa batang lemang makan dengan serunding.....jadi pepagi lagi siapkan apa2 yang patut untuk buatkan adunan swiss roll, bakar dan biarkan jer dulu, tengahari pulak keluar pergi majlis kahwin kat Serdang....kejap jer makan2 pastu salam2...dah kenyang tu balik laaaa.......nak menggulung swiss roll pulak ni.....Lemang pulak dlm perjalanan balik tu singgah beli jer, banyak pulak orang jual lemang musim2 raya ni. .






Dapat buah tangan ni...beserta jeli dan gula2 (dah habis masa dlm perjalanan balik).

Taraaa...ni dia swiss roll yang dah siap, gulung masa tetamu dah pun sampai kat rumah....habis licin




tak sama `balance' celoreng coklat lebih tebal dari celoreng hijau....lenkali kena ekjas betul2 ketebalan swiss roll ni. Tak rugi mencuba resipi ni, memang sedap pun......dan terima kasih juga untuk meen yang menjadi pemangkin membuatkan Haniss cukup teruja nak mencuba swiss roll ni

Quote:

Kek Gulung/Swiss Roll Batik
Sumber : Apek (Rnet) & Maklang Ulampegaga

Bahan-bahan
6 biji telur gred A @ B
4oz gula castor
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu bsr ovelet
3oz tepung gandum
1 sudu bsr susu tepung
4oz mentega cair
sedikit coklat emulco
jem strawberri secukupnya

1. Telur,gula,ovelet,baking powder,esen vanilla,tepung gandum dan susu tpg msk dlm bekas dan dipukul dgn kelajuan maksima sehingga gebu (5-7minit)
2. Adunan dah gebu akan jadi camni
3. Masukkan mentega cair,kemudian kacau rata ngan sudit kayu
4. Asingkan sedikit adunan tadi (skit je setakat nak buat line) ke dalam bekas lain,kemudian masukkan coklat emulco.Kacau rata kemudian masukkan adunan coklat ini ke dalam piping bag
5. Tuangkan adunan tadi ke dalam loyang kemudian ratakan permukaannya[/b]
6. Paipkan adunan coklat td di atas adunan yg diratakan dlm loyang
7. Lorekkan/corakkan dgn menggunakan lidi dari atas ke bawah, Bakar dlm oven selama 20 minit dgn suhu 170darjah celcius.

Kek dah siap masak
8.Apabila kek sudah masak dan sudah betui2 sejuk, terbalikkan ke atas sekeping kertas kemudian sapukan jem sehingga rata....tolong jgn sapu kuat2
9. Setelah jem disapu rata,gulung kek tadi perlahan2 sehingga kemas.
10. Dah gulung, bolehlah dipotong camni

Nota mklang :
- jgn lebihkan masa pembakaran nanti terlampau garing susah lak nak gulung..pecah kulit swissroll
- jgn buat nipis benor..susah nak gulung nanti
- time nak gulung tu...cubalah berlembut skit ngan swissroll...kalau ganas2 tersiat plak kulit swissroll yg cantik gebu tu..kulit swissroll ni jenis FRAGILE
- korang nak buat batik jawa ke..batik marble ke...batik kalerpul ke...ikut sukahati koranglah ye!
- filling tu boleh jugak letak bcream,choc., jem, blueberi..yg mklang buat tu mklang letak blueberi..sodappp
-pastikan kek sejuk dulu barulah gulung...kalau tak melekat kat paper kuih
- masa sapu jem tu cuba jangan ditekan kek tu sangat...tu sbb kulit dia melekat..
- kalau perhatikan tepung tu nampak skitkan...takpe...jgn risau..
- alas loyang ngan paper kuih tu...biar terjulur dari loyang pun takpe..senang nak angkat...jangan kedekut paper kuih tau...
- nak guna sponge mix pun boleh...tapi rasalah yg original punya dulu..best ke tak
-mklang guna loyang sbread 50 petak tu je...loyang tu kan pelbagai guna...


N3 seterusnya nanti : Potluck kecil2an sarapan kaum ibu di pantry opis....


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net