Want your
own Fotopage?






 
Rahaniss Fotopages

By: Raha niss

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Sunday, 2-Nov-2008 07:28 Email | Share | Bookmark
Bahulu Classic

 
 
 
 
Semalam ke Hulu Langat menemani Makngah mencari bahulu...tempahan sebagai buah tangan kepada tetamu semasa majlis perkahwinan kazen hujung November nanti....Plan asal sebenarnya nak ke Sg. besar tapi atas banyak2 sebab yang tak dapat dielakkan maka ke Ulu Langat jer lah....dekat sikit pun.....
Sebenarnya dikawasan tempat tinggal Haniss ni pun ada jual bahulu (mana2 pun ada) tapi dia berkehendakan yang dah siap di packing (nak senang kerja). Boleh pilih mana2 design kotak yang disediakan (tak silap dalam 10 jenis ada lah kut)...dan boleh pilih mana2 perisa bahulu....ada yang asli, perasa kopi, panda bercoklat rice, walnut pun ada...dan yang bestnya bahulu gulung berintikan jem nenas yang sememangnya menjadi paberet kita pun ada....nyum..nyum..nyummm.
Sayangnya terlupa nak ambik gambar setiap design kotak untuk bahulu tu......kelam kabut sebab ramai sangat pelanggan waktu tu ..nak merasa bahulu lagi pun waktu tu juga lah..... . Kalau jarak perjalanan yang jauh (utara, selatan dan pantai timur) pun pengusaha ni akan membuat kurier/penghantaran sehingga ke muka pintu ...tapi kos tu kita bayar lahhhh...


Bahulu pandan dan bahulu gulung


Keratan rentas untuk kedua2 bahulu tersebut....Kalau rakan2 yang ada resipi yang bersukatan metrik & tips membuat Bahulu gulung inti jem nenas ni, sudi sudikanlah berkongsi ...
Bahulu gulung sama ker tak dengan Swiss roll?
Bahulu gulung ni lebih tradisional lagi dari swiss roll, tiada agen2 penaik rasanya untuk kandungan bahulu gulung ni dan tekstur kulitnya agak kasar sikit...macam kuih bahulu tu.....





Sesiapa yang berhajat nak menempah/merasa Bahulu Classic boleh lah ke:

I.A.D.Z Enterprise
Batu 18, Kampung Jawa
43100, Hulu Langat
Selangor
Tel/Fax: 03-90211131
H/P: 0193848464

Nota tambahan:
Sekadar promosi dapatlah komisyen merasa 2-3 jenis bahulu percuma semalam . ...

Quote:
Teringat zaman sekolah/remaja dulu, tolong mak buat kuih bahulu......kena timbuk (pukul) 20-30 biji telur dalam bekas (selalu guna pasu/mangkuk tanah liat yang besar tu) sampai kembang, tepung pula kena goreng dulu......bakar pula dengan diletakkan api sabut diatasnya, meleleh air hidung dan mata nak perabihkan bakar. Sekarang ni nak makan bahulu senang saja tak payah bersusah payah macam dulu lagi.....`Zaman dah berubah, dunia pun dah maju'


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2014.

ns4008229.ip-198-27-68.net