Rahaniss Fotopages

By: Raha niss

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 2-Apr-2009 08:31 Email | Share | Bookmark
Roti gulung berdaging & makan2 di Umbai

 
 
 
 
 
 
 
 


Roti gulung berdaging ni kutip resipi dari blog Cik mat Gebu.... dah 2 kali buat roti gulung ni dan sambutan amatlah menggalakkan kat rumah. Kali pertama buat memang lah tersangat gebunya (betul ni...memang tak tipu) tapi kali kedua pula buat kurang pulak kegebuannya , (gambar yang kat atas tu buat kali yang kedua) tak tau la pulak kat mana silapnya. Bab2 menguli semuanya kita serahkan pada Breadmaker......dah siap doh semua ambik canai, isi inti , gulung...perap kejap dan bakar...makan masa panas2 tu lagi lah sedap......
Terima Kasih pada tuan punya asal resipi ni En Mat Gebu.....direkmen dan di ekjas pula oleh nurasslindah( tokey amway - beli Breadmaker ni dari dia lahhh )

Quote:

Roti Gulung : ( resipi asal dari mat gebu blog)
BAHAN-BAHANNYA

140 ml air
1 biji telur gred C
30 g mentega
( 1/3 cup ) 60 g gula halus
1 camca teh garam
2 1/2 camca besar susu tepung
1/2 camca teh bread improver - tak letak pun
1/2 camca teh bread softerner - pun tak letak juga(
2 1/3 cup) 270 g tepung roti (high protein flour) - tak campur dgn superfine, guna semua skali 320gm tepung high protein.(
½ cup) 50 g tepung halus (tepung Hong Kong yg best sekali) - tak letak
1 1/2 camca teh instant yeast

Kari Daging cincang,Blueberry,strawberry or whatever u like filling secukupnya

CARA MEMBUATNYA
1.Masukkan kesemua bahan2 ikut turutan ke dalam Noxxa Bread Maker, pilih setting for dough dan tekan "ON". Tunggu hingga siap.
2.Keluarkan doh dan bagi kepada 4 - 5 bahagian yang sama besar (bergantung pada saiz tin masing2), canai dan sapu filling secukupnya, gulung seperti swiss roll dan alihkan ke dalam "mini loaf pan" yang telah disapu dengan mentega. Buat hingga siap.
3.Biar naik sampai double the size and bakar for 20-25 min at 190 deg C in yr NOXXA breadmaker.
4.. Sejukkan atas jaringan sepenuhnya sebelum dipotong


Ni pula gambar masa p makan2 kat Umbai, Melaka bebaru ni.....tak payah lah nak cerita panjang, jom tengok sebahagian gambar yang dapat diambil.....Masa dah stat makan tu kamera pun dah lupa


Jenahak bakar (siakap lom sampai lagi) kailan goreng & nasi lemak (haniss bedal 21/2 bungkus, )


Udang Goreng Butter, otak2 air kelapa dan sotong goreng tepung.






Ni pulak stok gambar tahun lepas, makan ditempat yang sama, gerai dan juga meja yang sama...cuma alas meja jer yang bertukar.....spt biasa tu jer gambar yang sempat diambil sebab awal sampai, bila makanan yang lain sampai ingat nak makan ja waktu tu....
Sebelum singgah melaka tu kita orang dari JB, rehat dan makan2 kat R&R Pagoh dan nampak ada satu gerai kat situ jual Nasi Ambeng yang siap dibungkus.....mestilah beli kan...sebab nak merasa..



View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net